Tygodnik Podlaski nr 222 (391)

Tygodnik Podlaski nr 222 (391)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Wigilijna kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami 21.12.2018

Wigilijna kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami

Dzisiaj przepis na wigilijną kapustę z leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami. Nie dodajemy do niej podsmażanej cebuli ani zasmażki, by nie była zbyt ciężkostrawna.

Składniki:

- 1 kg kiszonej kapusty

- 50 g suszonych borowików

- 1 cebula

- 6 sztuk suszonych śliwek

- 2 łyżki oleju roślinnego

- 1 liść laurowy

- 1 ziele angielskie

- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 8-10 godzin, a następnie w tej samej wodzie gotujemy je przez godzinę. Kiszoną kapustę kroimy na drobno (płuczemy, jeżeli jest zbyt kwaśna) i gotujemy w małej ilości wody przez ok. 2 godz. razem z zielem angielskim, liściem laurowym, olejem i pokrojoną w kostkę cebulą. Ugotowane grzyby kroimy w paski i dodajemy razem z grzybowym wywarem do kapusty. Na koniec wrzucamy umyte suszone śliwki. Gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.