Tygodnik Podlaski nr 217 (386)

Tygodnik Podlaski nr 217 (386)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 4.01.2019

Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem

Danie to posiada wiele wariantów. Gołąbki możemy nadziewać kaszą, grzybami, mięsem wieprzowym, drobiowym, surowym lub gotowanym. Gołąbki z nadzieniem z mielonego wieprzowego mięsa i ryżu są najbardziej popularne i uchodzą za prawdziwy przysmak.

Składniki:

- 2 kg mielonego mięsa wieprzowego

- ½ kg białego ryżu

- 1 duża główka białej kapusty

- kostka rosołowa

- sól

- pieprz

Wykonanie:

Kapustę należy sparzyć wrzątkiem, następnie oddzielić liście i wyciąć z nich zgrubienia. Ryż gotujemy „na sypko” i pozostawiamy do ostygnięcia. Do mielonego mięsa dodajemy pieprz, sól oraz ryż. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. Gotowe nadzienie kładziemy na liście kapusty od grubszej strony, zawijamy boki i rolujemy. Tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i od momentu wrzenia wody gotujemy je na małym ogniu ok. 2 godzin. Gotowe gołąbki możemy spożywać z pieczywem lub ziemniakami oraz różnego rodzaju ciepłymi sosami np. pomidorowym lub grzybowym.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.