Tygodnik Podlaski nr 222 (391)

Tygodnik Podlaski nr 222 (391)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Roladki indycze w sosie koperkowym 10.12.2018

Roladki indycze w sosie koperkowym

Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu i wymaga odrobinę cierpliwości. Mimo to warto poświęcić im chwilę uwagi, bo mają niecodzienny smak.

Składniki:

– 1 filet z indyka
– 2 czerwone papryki
– 1 cebula
– 3 marchewki
– koperek świeży lub suszony
– 2 łyżki słodkiej śmietanki
– olej do smażenia
– sól
– pieprz

Wykonanie:

Filet indyczy myjemy, kroimy na płaty, lekko rozbijamy tłuczkiem z jednej strony, posypujemy solą oraz pieprzem i wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Warzywa wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem, chwilę podsmażamy a następnie podlewamy ok. 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie zdejmujemy pokrywkę i mieszamy farsz warzywny do chwili, aż nadmiar wody wyparuje. Każdy płat indyka smarujemy letnim farszem, filet zwijamy w roladkę i spinamy ją wykałaczką. Tak przygotowane roladki smażymy na mocnym ogniu z obu stron na złoty kolor a następnie przekładamy do miski, aby chwilę ostygły. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody z kilkoma ziarnami czarnego pieprzu, odrobiną cebuli oraz pokrojoną w plasterki marchewką. Roladki wkładamy do wywaru i dusimy ok. pół godziny. Doprawiamy do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy koperek a powstały sos zabielamy słodką śmietanką. Roladki podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.