Tygodnik Podlaski nr 217 (386)

Tygodnik Podlaski nr 217 (386)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Konfitura z cebuli 25.01.2019

Konfitura z cebuli

Jest lekko słodka, ale słodycz tę równoważy intensywny smak chili. Cebulowy dżem jest niezwykle prosty w wykonaniu i zachwyci niejednego miłośnika oryginalnych smaków.

Składniki:

- 1 kg czerwonej cebuli

- 2 małe papryczki chili

- kilka łyżek oleju kokosowego i oliwy

- ½ szklanki dżemu z czarnej porzeczki

- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, 3-4 łyżki dobrej jakości octu balsamicznego.

Wykonanie:

Obraną cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Dokładamy pokrojone w drobną kostkę, pozbawione pestek papryczki. Dusimy pod przykryciem co najmniej kwadrans na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy dżem, przyprawy i ocet balsamiczny. Już bez przykrywki dusimy aż cebula zgęstnieje i stanie się miękka, o szklistym wyglądzie. Jeszcze ciepłą przekładamy do wyparzonych słoiczków. Odstawiamy do góry dnem. 

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.