Tygodnik Podlaski nr 243 (412)

Tygodnik Podlaski nr 243 (412)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Babka ziemniaczana 18.01.2019

Babka ziemniaczana

Danie to jest bardzo pożywne, idealnie więc nadaje się na mroźne zimowe dni.

Składniki:

- 1 kg ziemniaków

- 25 dkg wędzonego boczku

- 2 jajka

- 1 cebula

- 15 dkg mąki pszennej

- 2 łyżki suszonego majeranku

- sól

- pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy startą cebulę, jajka, mąkę, majeranek i dokładnie mieszamy. Boczek podsmażamy na patelni, studzimy i dodajemy do masy ziemniaczanej. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. godziny ( do zarumienienia się wierzchu).. Podajemy na ciepło z dodatkiem ulubionego dipu.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.