Tygodnik Podlaski nr 217 (386)

Tygodnik Podlaski nr 217 (386)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Rozrywka 

Apostolis Anthimos promuje swoją płytę
BIAŁA PODLASKA

Apostolis Anthimos promuje swoją płytę 18.02.2019

Bialskopodlaskie Stowarzyszenie Jazzowe zaprasza w środę 20 lutego o godz. 20.30 do Klubu Verona Cafe (ul. Janowska 4.8) na koncert zespołu Apostolis Anthimos Quartet, promujący nową płytę „Parallel Worlds”. Zespół zagra w składzie: Apostolis Anthimos (gitara, perkusja), Piotr Matusik (piano, instrumenty klawiszowe), Robert Szewczuga (bas) i Olaf Węgier (saksofon). Bilety w cenie 50 zł do nabycie w przedsprzedaży w klubie oraz przed koncertem.

czytaj więcej

 
Nie trzeba jechać w góry
WOJEWÓDZTWO LUBELSKIE

Nie trzeba jechać w góry 8.02.2019

Wreszcie ferie! Aby poszusować na nartach nie trzeba jechać w góry. W woj. lubelskim – poza całorocznym międzyrzeckim stokiem – działa 8 stacji narciarskich. Wszędzie śniegu jest pod dostatkiem.

czytaj więcej

 
Konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli 25.01.2019

Jest lekko słodka, ale słodycz tę równoważy intensywny smak chili. Cebulowy dżem jest niezwykle prosty w wykonaniu i zachwyci niejednego miłośnika oryginalnych smaków.

czytaj więcej

 
Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana 18.01.2019

Danie to jest bardzo pożywne, idealnie więc nadaje się na mroźne zimowe dni.

czytaj więcej

 
Placuszki na niedzielne śniadanie

Placuszki na niedzielne śniadanie 11.01.2019

Jeżeli choć jednego dnia w tygodniu jesteśmy w stanie bez pośpiechu zjeść wspólnie śniadanie, to postarajmy się je celebrować. Będzie to najlepszy start w nowy dzień. Rodzinne śniadanie może stać się codziennym rytuałem. Wystarczy odrobina chęci ze strony domowników i urozmaicenie go, na przykład placuszkami.

czytaj więcej

 
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem

Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 4.01.2019

Danie to posiada wiele wariantów. Gołąbki możemy nadziewać kaszą, grzybami, mięsem wieprzowym, drobiowym, surowym lub gotowanym. Gołąbki z nadzieniem z mielonego wieprzowego mięsa i ryżu są najbardziej popularne i uchodzą za prawdziwy przysmak.

czytaj więcej

 
Wykwintna ćwikła

Wykwintna ćwikła 28.12.2018

To doskonały dodatek nie tylko do pasztetu czy białej kiełbasy. Spokojnie możemy przygotować tę ćwikłę wcześniej, przełożyć do wyparzonych słoiczków, przechowywać w lodówce, a tuż przed podaniem dokładnie wymieszać. To przepis na najlepszy kremowy chrzan, jaki kiedykolwiek gościł na naszym stole!

czytaj więcej

 
Wigilijna kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami

Wigilijna kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami 21.12.2018

Dzisiaj przepis na wigilijną kapustę z leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami. Nie dodajemy do niej podsmażanej cebuli ani zasmażki, by nie była zbyt ciężkostrawna.

czytaj więcej