Tygodnik Podlaski nr 207 (376)

Tygodnik Podlaski nr 207 (376)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Zupa jabłkowa 3.12.2018

Zupa jabłkowa

Jabłko to nie tylko deser. Idealnie pasuje do wszystkich korzennych warzyw, nadając szlachetny, lekko kwaskowaty posmak. Dziś przepis na zupę, w którą jabłko odgrywa główną rolę.

Składniki:

– 4 pietruszki

– 1 średniej wielkości seler

– 3 łodygi selera naciowego

– 1 l warzywnego bulionu

– 3 średniej wielkości jabłka

– garść orzechów laskowych

– garstka posiekanej zielonej pietruszki

– opcjonalnie: 20-25 g sera z niebieską pleśnią

Wykonanie:

Obraną pietruszkę z selerem kroimy w kostkę i wraz z drobno pokrojonym selerem naciowym wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wówczas dodajemy pokrojone jabłka (obrane i bez gniazd nasiennych) i jeszcze klika minut podgotowujemy. Jeżeli chcemy nadać wyrazisty smak, który przełamie słodycz zupy, wrzucamy pod koniec gotowania pokruszony ser. Mieszamy, aż się rozpuści. Następnie blendujemy na gładką masę. Zupę podajemy z uprażonymi na suchej patelni orzechami, posypaną natką pietruszki.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.