Tygodnik Podlaski nr 207 (376)

Tygodnik Podlaski nr 207 (376)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Żeberka jagnięce w słodkiej kapuście 23.11.2018

Żeberka jagnięce w słodkiej kapuście

Jest to danie dla osób preferujących delikatne, lekkostrawne mięso. Jagnięcina posiada wiele walorów odżywczych. Jest bogatym źródłem białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B.

Składniki:

– kilogram żeberek jagnięcych
– 1 średniej wielkości kapusta
– 3 marchewki
– 1 cebula
– 1 łodyga selera naciowego
– koperek
– kilka ziaren pieprzu
– sól
– kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pieprz, seler, cebulę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Żeberka myjemy, kroimy na części, wkładamy do wody i gotujemy na małym ogniu, dodajemy kostkę rosołową, doprawiamy do smaku. Kapustę szatkujemy a marchewki ścieramy na tarce. Gdy mięso jest lekko miękkie, wyjmujemy je z garnka razem z selerem i cebulą. Do powstałego z gotowania wywaru wkładamy kapustę i marchewkę. Gotujemy kilkanaście minut a następnie dodajemy żeberka i pokrojony, zielony koperek. Gdy mięso i warzywa będą miękkie potrawa jest gotowa do spożycia. Żeberka jagnięce w kapuście serwujemy z chlebem lub ziemniakami.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.