Tygodnik Podlaski nr 152 (320)

Tygodnik Podlaski nr 152 (320)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Zapiekanka z cukinią w roli głównej 30.10.2017 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Zapiekanka z cukinią w roli głównej

Proste i tanie składniki nadadzą tej zapiekance wyjątkowy smak (możemy wzbogacić ją o grube plastry sera typu feta). Śródziemnomorski klimat uzyskamy dzięki dobrej jakości oliwie.

Składniki:


przyprawy:

sól, świeżo zmielony czarny pieprz oraz odrobina ziołowego, czosnek, kolendra, gałka muszkatołowa, odrobina startej skórki z cytryny, szczypta tymianku

masa do zalania: 3 jajka, ok. 200 g kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Obrane ziemniaki i umyte cukinie (razem ze skórką) kroimy w plastry, cebulę i czosnek – na drobną kostkę, które podsmażamy na odrobinie rozgrzanej oliwy, doprawiając solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą układamy warstwami ziemianki, cebulę z czosnkiem i cukinię. Roztrzepujemy jajka wraz ze śmietaną i przyprawami i rozlewamy na zapiekance. Pieczemy w temperaturze 200°C ok. 20 minut.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.