Tygodnik Podlaski nr 177 (346)

Tygodnik Podlaski nr 177 (346)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Zapiekane owoce pod kruszonką 16.04.2018 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Zapiekane owoce pod kruszonką

Pyszny i szybki deser, szczególnie wtedy, gdy mamy apetyt na coś słodkiego, ale nieprzesadnie kalorycznego. Już niedługo będziemy mogli wykorzystać do tego przepisu sezonowe owoce, teraz sięgnijmy po jabłka i mrożonki.

Składniki na 1 porcję:

1 jabłko

garstka malin i jagód lub porzeczek

3 – 4 łyżki płatków owsianych

2 łyżki cukru trzcinowego

przyprawy: szczypta soli i zmielonego kardamonu, opcjonalnie: zapach waniliowy

¼ szklanki oleju kokosowego

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Małe żaroodporne naczynko smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego, wrzucamy obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłko oraz pozostałe owoce. Blendujemy płatki z cukrem i przyprawami. 1 łyżką tej mieszanki posypujemy owoce, a do reszty dodajemy pozostały olej kokosowy, miksujemy i rozkładamy na wierzchu owoców (olej kokosowy sprawi, że nasza kruszonka bardziej będzie przypominać masę, ale o to właśnie chodzi). Pieczemy ok. 20 minut, aż góra nabierze złocistego koloru.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.