Tygodnik Podlaski nr 212 (362)

Tygodnik Podlaski nr 212 (362)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Wykwintna ćwikła 28.12.2018

Wykwintna ćwikła

To doskonały dodatek nie tylko do pasztetu czy białej kiełbasy. Spokojnie możemy przygotować tę ćwikłę wcześniej, przełożyć do wyparzonych słoiczków, przechowywać w lodówce, a tuż przed podaniem dokładnie wymieszać. To przepis na najlepszy kremowy chrzan, jaki kiedykolwiek gościł na naszym stole!

Składniki:

- około 30 – 40 dkg świeżego chrzanu

- pokaźna garstka suszonej żurawiny (1/2 opakowania 100 g)

- 1 bardzo słodkie, niewielkie jabłko

- 3-4 łyżki śmietany 12%

- sól do smaku

- 2 łyżki octu winnego

Wykonanie:

Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 45 minut, żeby zmiękła, a następnie odcedzamy ją z wody. Czas na chrzan: myjemy go i cieniutko obieramy (gdyby okazało się, że korzenie są lekko zwiędnięte, możemy je uratować, zanurzając je przed obraniem w zimnej wodzie na 2-3 godziny). Chrzan ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, natychmiast polewamy winnym octem i wkładamy do blendera z żurawiną, pokrojonym na małe kawałki jabłkiem oraz śmietanę. Miksujemy i doprawimy solą.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.