Tygodnik Podlaski nr 199 (368)

Tygodnik Podlaski nr 199 (368)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Wiśnie w syropie 3.08.2018

Wiśnie w syropie

Kończy się sezon na wiśnie. Warto przyrządzić z nich przetwory na zimę, to już ostatni dzwonek. Wśród wielu sposobów konserwowania tych słodko-kwaśnych owoców na uwagę zasługują wiśnie w syropie. Delikatnie skarmelizowane będą pysznym dodatkiem do ciast, legumin i lodów.

Składniki:

– 2 kilogramy wiśni

– 1,5 kilograma cukru

Sposób wykonania:

Wiśnie myjemy, drylujemy, wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na około 12 godzin, aby puściły sok. Po tym czasie całość delikatnie mieszając doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy do wystygnięcia. Czynność tę powtarzamy jeszcze 4 razy w 12 godzinnych odstępach czasu. Woda z wiśni odparowuje, a sok z cukrem zaczyna gęstnieć, tworząc słodki syrop. Na koniec całość zagotowujemy, wlewamy do słoików, odwracamy je do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.