Tygodnik Podlaski nr 131 (299)

Tygodnik Podlaski nr 131 (299)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Truskawki na sernikowej pierzynce 13.06.2014

Truskawki na sernikowej pierzynce

W tym roku czerwiec rozpieszcza nas piękną pogodą, choć kilka dni bez upałów też jest wskazanych, ale aby nie dopadła nas chandra z powodu niedostatku promieni słonecznych przygotowałam dzisiaj coś ekstra!

Truskawkowe szaleństwo już opanowało mój dom, a ponieważ to moje ulubione owoce, nie mogło zabraknąć też jednego z pysznych przepisów przygotowanych specjalnie dla czytelników Tygodnika Podlaskiego. Jeśli pieczenie nie jest waszym konikiem, dzisiejszy pomysł jest dedykowany dla was, a kiedy temperatura na zewnątrz mocno podskoczy, to ten deser z pewnością Was ochłodzi delikatną sernikową pianką.

Składniki:
- 200 g herbatników maślanych 
- 100 g masła
- 500 g mascarpone
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 torebka cukru waniliowego 
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- truskawki

Przygotowanie:
Herbatniki zmielić na pył malakserem lub wsypać do siatki i rozgnieść wałkiem. W międzyczasie roztopić masło, wlać do ciastek i dokładnie wymieszać. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić. Masą z ciasteczek wylepić dno tortownicy i wstawić do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i cukier puder, dodawać mascarpone po łyżce i mieszać, aż masa się połączy. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, rozmieszać, wlać do masy i wszystko jeszcze raz porządnie wymieszać, Masę przełożyć do formy i wstawić do lodówki, a gdy stężeje, wierzch obficie obłożyć truskawka mi.

Smacznego! Lulu

Więcej inspiracji znajdziecie na blogu lulu-home.blogspot.com

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.