Tygodnik Podlaski nr 131 (299)

Tygodnik Podlaski nr 131 (299)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Tarta bananowo-kajmakowa 18.04.2017 autor: Małgorzata Tymoszuk

Tarta bananowo-kajmakowa

Wyrafinowane połączenie smaków banana i masy krówkowej. Ciasto na poprawę humoru: pyszne i naprawdę mało czasochłonne.

Składniki:

Wykonanie:

Wyrabiamy ciasto z mąki, jajka, masła, wody i soli. Przekładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na co najmniej 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto (na blacie z odrobiną podsypanej mąki albo pomiędzy dwoma foliami).

Wykładamy do formy na tartę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną odrobiną masła. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 min. w temp. 200°C (ciasto musi się lekko zarumienić).

Gdy przestygnie wykładamy na nie masę kajmakową, rozsmarowujemy i układamy banany pokrojone w plasterki. Możemy dodatkowo ozdobić ciasto ubitą na sztywno śmietaną z dodatkiem cukru i pudru, a na koniec obsypać odrobiną kakao.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.