Tygodnik Podlaski nr 155 (323)

Tygodnik Podlaski nr 155 (323)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Syrop z mięty 5.09.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Syrop z mięty

Ta aromatyczna roślina znana jest od tysięcy lat. Najbardziej powszechna jest pieprzowa i polna. Ale są też odmiany, o których większość z nas nie słyszała, jak ta o zapachu truskawki, grejpfruta, pomarańczy czy czekolady. Te niepozorne listki wraz z łodygą stanowią bazę aromatycznych i pożytecznych składników (m.in. karoten, witaminy A, C, B3, żelazo, wapń, magnez, potas). Jej moc i dobroczynny wpływ nie zależą od tego, czy jest suszona, czy też świeża.

Składniki:

 

Wykonanie:

Miętę płuczemy i pozostawiamy na kilka minut do wyschnięcia. Następnie zalewamy 1 – 1,5 l wody. Gotujemy na małym ogniu ok 10 min. od momentu wrzenia. Następnego dnia odcedzamy i wyciskamy gałązki, dosypujemy cukier i kwasek cytrynowy. Mieszamy i gotujemy do wrzenia. Gorący płyn rozlewamy do wyparzonych butelek. Mocno zakręcam i odstawiamy do góry dnem (nie trzeba już ich pasteryzować). Syrop miętowy jest świetnym na ciepłe dni, dodany do wody z kostkami lodu lub chłodniejsze – do gorącej herbaty.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.