Tygodnik Podlaski nr 185 (354)

Tygodnik Podlaski nr 185 (354)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Smażone szparagi 25.05.2018

Smażone szparagi

Przygodę ze szparagami proponuję zacząć już teraz, ponieważ sezon na nie trwa naprawdę bardzo krótko. Sięgnijmy po te zielone. 

Zielone szparagi są znacznie łatwiejsze we wstępnej obróbce i zawsze się udają. Zaczynamy od pozbycia się łykowatych końcówek. Szparagi to nie tylko spora dawka witaminy E i C czy beta karotenu, to również m.in. asparagina – odpowiedzialna za pracę nerek i poziom nawodnienia naszego organizmu.

Składniki:

– garstka szparagów

– oliwa dobrej jakości

– sól

Wykonanie:

Cała sztuka polega na porządnym rozgrzaniu patelni z oliwą. Obracane z obydwu stron szparagi powinny się nawet lekko przysmalić. Same w sobie mają sporo naturalnego cukru i właśnie on na patelni się skarmelizuje. A więc duży ogień  i rozgrzana porządnie oliwa. Szparagi smażymy ok. 2 minut z obu stron. Mają być chrupiące. Jemy jeszcze ciepłe.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.