Tygodnik Podlaski nr 190 (359)

Tygodnik Podlaski nr 190 (359)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Smażone banany w cieście kokosowym 16.01.2018 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Smażone banany w cieście kokosowym

Do dziś funkcjonuje przekonanie, iż należy obcinać końcówki banana, a szczególnie tę ciemną. Naprawdę nie ma w niej nic groźnego, ani dziwnego. Lepiej, abyśmy przestrzegali zasady dokładnego mycia bananów przed obraniem w gorącej wodzie.

Składniki:

na ciasto:

 

polewa czekoladowa:

 

Wykonanie:

Jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym ubijamy mikserem na puszystą masę. Teraz stopniowo dodajemy mleko, następnie mąkę i wiórki kokosowe. Miksujemy (ciasto musi mieć bardzo gęstą konsystencję, aby nie ściekało z zanurzonych w nim bananów). Każdy obrany banan dzielimy na trzy części, zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu do zarumienia (uwaga: szybko się smażą). Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.