Tygodnik Podlaski nr 148 (316)

Tygodnik Podlaski nr 148 (316)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Sernikowe muffinki 14.06.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Sernikowe muffinki

Małe serniczki w wersji na 2 gryzy. Głównym składnikiem jest tofu, który doskonale zastępuje ze znakomitym powodzeniem ser pochodzący z produktów zwierzęcych oraz dedykowany jest szczególnie osobom z nietolerancją laktozy. Nie zapominajmy o tym, że tofu nie zawiera cholesterolu. Tofu można oczywiście zastąpić zmielonym serem białym.

Składniki:

dodatki:

opcjonalnie:


  • cukier puder

Wykonanie:

Na sitku płuczemy kaszę wrzątkiem i przekładamy do garnka, wlewając gorącą wodę (proporcja: kasza: 2 szklanki wody). Gotujemy na małym ogniu do miękkości (nie mieszamy). Wystudzoną kaszę mielimy z tofu, dodając sok z cytryny. Dodajmy wszystkie pozostałe składniki. Masę przekładamy do jednorazowych foremek i pieczemy w temp. 180°C s z funkcją termoobiegu ok. 30 minut. Po przestygnięciu możemy oprószyć muffinki cukrem pudrem.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.