Tygodnik Podlaski nr 203 (372)

Tygodnik Podlaski nr 203 (372)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Sałatka z pora 12.10.2018

Sałatka z pora

Por jest lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy, zaleca się go w dietach leczniczych i odchudzających. Warto wiedzieć, iż por jest bogaty w minerały i witaminy, takie jak: C, A, E, B1, B2, PP. Zawiera ponadto ok. 10 proc. białka, żelazo, olejki eteryczne, a przez pewien czas uważano go za warzywo ubogie pod względem odżywczym.

Składniki:

– 1 por

– sól i pieprz

– szczypta cukru

– ok. 3 łyżek śmietany 12%

– ok. 3 łyżek majonezu

Wykonanie:

Pora myjemy i przekrawamy wzdłuż (często jeszcze pomiędzy jego wartami znajdziemy ziemię). Usuwamy końcówkę wraz z zdrewniałymi częściami i kroimy go w cieniutkie półplasterki, które wykładamy na sito i przez chwilkę polewamy wrzątkiem. Mieszamy ze sobą śmietanę, majonez oraz przyprawy i tym sosem polewamy pora. Najlepiej smakuje ta sałatka lekko schodzona.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.