Tygodnik Podlaski nr 144 (312)

Tygodnik Podlaski nr 144 (312)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Przetwory dla niecierpliwych 26.07.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Przetwory dla niecierpliwych

Chcecie mieć Państwo smaczne przetwory, takie na jeden obiad? Już po dobie od zrobienia możemy podać je na stół. A dodatkowo do miesiąca możemy przechowywać je w lodówce. Podstawą jest wykorzystanie bardzo cienko pokrojonych w plasterki bądź słupki kawałków warzyw. Najlepsza będą: rzodkiewka, marchew, ogórek, rzodkiew czy nawet sałata pekińska. Również większość owoców nadaje się do marynowania. Polecam jabłka, owoce pestkowe i jagodowe.

Marynata do warzyw:

Wykonanie:
Zalewamy surową marynatą warzywa, ułożone w wyparzonym, średniej wielkości słoiku.

Marynata na 1 kg owoców:

Wykonanie:
Owoce drylujemy, opłukujemy i odsączamy. Układamy w słoiku i zalewamy miodową marynatą. Są doskonałe zwłaszcza do wędliny i pasztetu.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.