Tygodnik Podlaski nr 185 (354)

Tygodnik Podlaski nr 185 (354)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Placek z truskawkami i galaretką 19.06.2018 autor: Małgorzata Tymoszuk

Placek z truskawkami i galaretką

Trwa sezon truskawkowy. . Dzisiejszy przepis to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast z dodatkiem tych owoców.

Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mąki ziemniaczanej
– 4 jajka
– ½ kg truskawek
– 2 galaretki truskawkowe
– 1 szklanka cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– ½ kostki masła
– odrobina masła i bułki tartej

Wykonanie:
Mikserem ubijamy całe jajka z cukrem, następnie rozpuszczamy masło w garnuszku. Do ubitej masy jajkowo-cukrowej dodajemy przesiane przez sitko obydwie mąki, proszek do pieczenia i masło. Całość dokładnie mieszamy. Prostokątną blaszkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Zatapiamy w nim połowę truskawek. Pieczemy w piekarniku w temp. 180°C ok. 40 minut. Po przestygnięciu ciasta układamy na jego wierzchu pozostałą część truskawek i zalewamy galaretką, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.