Tygodnik Podlaski nr 144 (312)

Tygodnik Podlaski nr 144 (312)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Pierogi z bobem 7.08.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Pierogi z bobem

Idealny przepis na ciasto na pierogi. Jest delikatne i miękkie, a rozwałkowane na cienką warstwę – bardzo wytrzymałe. Teraz tylko od nas zależy, jaki będzie miało farsz. Dziś wybrałam bób z białym serem.

Składniki na farsz:


Wykonanie:

Do osolonego wrzątku wrzucamy na 3-4 minuty bób. Łuskamy, gdy ostygnie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podduszamy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju. Bób, ser, cebulę i przyprawy wyrabiamy na farsz.

Składniki na ciasto:


Wykonanie:

Przesianą mąkę łączmy z solą i olejem, dodając stopniowo gorącą wodę. Wyrabiamy tak długo, aż uzyskamy elastyczne i bardzo gładkie ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Miseczkę z ciastem przykrywamy ściereczką na 15 min, żeby odpoczęło. Teraz wystarczy tylko je rozwałkować, wykrawać, nadziewać bobowym farszem i lepić pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Wykładamy pierogi stopniowo na talerz i polewamy rozpuszczonym masłem.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.