Tygodnik Podlaski nr 199 (368)

Tygodnik Podlaski nr 199 (368)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Pieczone bataty 2.01.2018 autor: Tekst i fot.: Małgorzata Tymoszuk

Pieczone bataty

Po świątecznym rybno-mięsnym szaleństwie proponuję bataty. Najprostszym sposobem przygotowania jest upieczenie ich z dodatkiem jedynie soi i pieprzu, ale tak egzotycznemu warzywu proponuję poświęcić trochę więcej pracy. Bataty idealnie komponują się z tymiankiem i słodką papryką w proszku.

Składniki:


Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. W międzyczasie bataty myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na kawałki wielkości dużych frytek. Solimy, pieprzymy i mieszamy w misce wraz z kilkoma łyżkami oliwy oraz papryką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim kawałki batatów. Pieczmy do miękkości (30 – 40 minut), przewracając od czasu do czasu, aby się równomiernie przyrumieniły. Pod koniec pieczenia wykładamy na nie całe gałązki tymianku, aby przeszły aromatem ziół. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i orzechami.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.