Tygodnik Podlaski nr 185 (354)

Tygodnik Podlaski nr 185 (354)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Pieczona karkówka z czosnkiem 22.06.2018

Pieczona karkówka z czosnkiem

Karkówkę można przyrządzać na wiele sposobów. Przygotowana według tego przepisu jest bardzo delikatna w smaku i soczysta.

Składniki:

– 1,5 kg karkówki

– 1 główka czosnku

– czerwona papryka w proszku, sól, pieprz.

Wykonanie:

Mięso myjemy i wkładamy do garnka z gotującą wodą. Pozostawiamy na ok. 5 minut. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy, następnie nacinamy otwory i wkładamy w nie obrane ząbki czosnku. Mięso nacieramy solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowane wkładamy do brytfanki, podlewamy 3 łyżkami wody i pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu karkówkę pozostawiamy w naczyniu do ostygnięcia.

Możemy podawać ją na ciepło z dodatkiem sosu, który powstał w czasie pieczenia lub na zimno do kanapek.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.