Tygodnik Podlaski nr 177 (346)

Tygodnik Podlaski nr 177 (346)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Pasztet z kaszy gryczanej 10.04.2018 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Pasztet z kaszy gryczanej

Dobra odmiana po ciężkostrawnych, świątecznych mięsach. Ten pasztet nie jest ani mdły, ani nudny, a w dodatku robi się go błyskawicznie.

Składniki:

Mieszanka suszonych przypraw: 

Wykonanie: 

Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju z dodatkiem masła i podsmażamy na nim pokrojone na połówki lub ćwiartki pieczarki (zbyt często nie mieszamy). Po kilku minutach dorzucamy posiekane: natkę pietruszki, cebule i czosnek. Odstawiamy do wystudzenia i łączymy z przyprawami, sosem sojowym i kaszą gryczaną. Następnie blendujemy całość i przekładamy do dwóch keksówek. Górę posypujemy mieszanką bułki tartej z orzechami lub garstką ziaren (pestki dyni, słonecznika lub siemienia lnianego). Pieczmy w temp. 200°C ok. 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika gdy pasztety całkowicie przestygną.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.