Tygodnik Podlaski nr 155 (323)

Tygodnik Podlaski nr 155 (323)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Pasztet gryczano-grzybowy 9.10.2017

Pasztet gryczano-grzybowy

Grzybów wciąż w lasach dostatek. Dzisiaj przepis dla smakoszy, którym przejadła się zupa grzybowa lub grzyby w śmietanie z ziemniakami. Wegański pasztet jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale tak dobry, że będzie smakował również zadeklarowanym zwolennikom mięsnych dań.

Składniki:

 

do obsypania:

 

Wykonanie:

Na patelni (koniecznie dużej, aby grzyby smażyły się, a nie dusiły) rozgrzewamy sporo oleju z dodatkiem masła i podsmażamy na nim pokrojone grzyby (leśne lub pieczarki). Po kilku minutach dorzucamy posiekane cebule, czosnek oraz natkę pietruszki. Odstawiamy do wystudzenia i łączymy z przyprawami, sosem sojowym i kaszą gryczaną. Następnie blendujemy całość i przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek. Podsypujemy mieszanką bułki tartej z orzechami albo garstką ziarenek (pestki dyni, patków owsianych, słonecznika, siemienia lnianego). Pieczmy w temp. Ok. 200°C przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika dopiero, gdy pasztet całkowicie przestygnie.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.