Tygodnik Podlaski nr 139 (307)

Tygodnik Podlaski nr 139 (307)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Paprykowy chłodnik 1.08.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Paprykowy chłodnik

Chłodnik jest idealną zupą na ciepłe dni: sycącą, orzeźwiającą, nie obciążającą żołądka. Dzisiaj przepis na tę zupę z papryką zamiast botwinki w roli głównej.

Składniki:


przyprawy: sól, pieprz, posiekana natka pietruszki


Wykonanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie. Papryki również kroimy w kostkę  (garstkę odkładamy do dekoracji)  i dorzucamy do cebuli wraz z pokrojonymi pomidorami. Wlewamy  bulion i podgotowujemy przez kwadrans. Doprawiamy  i odstawiamy do przestudzenia, a następnie miksujemy na gładki krem. Posypujemy natką i garstką pokrojonej w kostkę papryki.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.