Tygodnik Podlaski nr 204 (373)

Tygodnik Podlaski nr 204 (373)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Niemieckie inspiracje w naszej kuchni 14.05.2018 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Niemieckie inspiracje w naszej kuchni

Nie uznaję wyrzucania jedzenia. Zawsze wykorzystuję produkty, które zostały po poprzednim obiedzie, na przykład – ziemniaki. Sałatka ziemniaczana pochodzi z południowych Niemiec i podawana jest tam na ciepło. Dodatki stanowią: drobno posiekana surowa cebula oraz przesmażone kawałki wieprzowiny czy boczku, a kwaskowaty smak zawdzięcza octowi. Na północy Niemiec ocet zastępowany jest majonezem. Serwowana jest na ulicznych straganach często w towarzystwie opiekanych kiełbasek. Nasza polska sałatka z ziemniaków nie wszystko wzięła z niemieckiego przepisu i jest idealnym dodatkiem do pieczonego mięsa.

Składniki:

– 9 ziemniaków

– 3 ząbki czosnku

– 4-5 twardych kiszonych ogórków

– 2-3 łodygi selera naciowego

– sól i pieprz do smaku

– 4 łyżki majonezu

– 1 łyżka musztardy

– ½ łyżki gęstej śmietany

– posiekana natka pietruszki lub listki świeżej mięty

 

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki, ogórki i łodyżki selera kroimy w grubą kostkę. Wyciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy do majonezu, połączonego z musztardą i śmietaną. Całość mieszamy ze sobą. Na koniec dodajemy zielone dodatki. To wszystko. Dłużej czekamy na schłodzenie sałatki, aby, wszystkie składniki doskonale się połączyły. 

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.