Tygodnik Podlaski nr 207 (376)

Tygodnik Podlaski nr 207 (376)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Napar z forsycji 23.04.2018 autor: Fot. i tekst: Małgorzata Tymoszuk

Napar z forsycji

To naprawdę ewenement wśród roślin! Rutyna, witamina C, antocyjany (naturalne barwniki roślinne) czy kwasy fenolowe, które mają właściwości przeciwutleniające i spowalniające działanie wolnych rodników – wielkie ilości tych minerałów mają w sobie kwiaty forsycji. Właśnie kwitnie. Jest praktycznie na wyciagnięcie dłoni. Wspiera naszą odporność, działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i uspokajająco. 

Z daleka od ulicy zbieramy kwiatki i jemy je prosto z gałązki lub suszymy na zimę na herbatę. Kwiaty zbieramy po rozwinięciu lub połowicznym otwarciu płatków. Suszymy w przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej.

Składniki:

 

Wykonanie:

Kwiaty zalewamy gorącą wodą i parzymy pod przykryciem do pól godziny. Napar pijemy jeszcze ciepły. Płyn możemy zastosować również do przemywania oczu albo zrobić z niego tonik do przemywania twarzy, wystarczy tylko dodać odrobinę czystego alkoholu i przechowywać w czystej butelce.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.