Tygodnik Podlaski nr 185 (354)

Tygodnik Podlaski nr 185 (354)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Mikstura z kurkumy 18.12.2017 autor: Tekst i fot.: Małgorzata Tymoszuk

Mikstura z kurkumy

Na co dzień spotykamy się z kurkumą w postaci zmielonej. Mało kto wie, że to bulwiaste kłącze, przypominające swym wyglądem imbir. Nie róbmy z tej przyprawy zapasów, bowiem dosyć szybko traci swój aromat. Trzymajmy ją najlepiej w szklanym opakowaniu, z daleka od słońca. Kurkuma to nie tylko ważny składnik egzotycznej kuchni, ale również naturalny i skuteczny środek o leczniczych właściwościach. Kurkuminoidy – jej główny składnik – mają działanie przeciwzapalne oraz działają jak przeciwutleniacz (usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników, co spowalnia proces starzenia).

Składniki:

– sproszkowana kurkuma
– sok z cytryny
– prawdziwy miód
– świeżo zmielony pieprz
– woda

Wykonanie:

Kurację tę należy stosować przez miesiąc. Proporcje na pierwszy raz: szczypta kurkumy, łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny, szczypta pieprzu, 1/2 łyżeczki miodu oraz odrobina wody. Mieszamy i pijemy. W kolejnych dniach należy stopniowo zwiększać ilość kurkumy: od szczypty do łyżeczki (po 30 dniach).

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.