Tygodnik Podlaski nr 207 (376)

Tygodnik Podlaski nr 207 (376)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Marchewkowy pasztet 26.02.2018 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Marchewkowy pasztet

To lekki, niezwykle aromatyczny i bardzo smaczny pasztet, chociaż nie ma w swoim składzie mięsa. Kolejne argumenty za jego zrobieniem to niska kaloryczność dania oraz prosty i szybki w wykonaniu przepis.

Składniki:


- 1 kg marchewki
- pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3 jajka
- przyprawy (po 1 łyżeczce):

- bułka tarta
- spora garść ziarenek: czarnuszki, sezamu, pestek dyni i słonecznika

 

Wykonanie:


Obrane marchewki pieczemy do momentu lekkiego ich zarumienienia, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Posiekaną drobno cebulę i czosnek podsmażamy na kilku łyżkach oleju. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. W między czasie dwie keksówki smarujemy niewielką ilością oleju i obsypujemy bułką tartą. Wystudzoną marchew blendujemy na puree i łączymy z pozostałymi składnikami: kaszą, jajkami, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Przekładamy masę do foremek i wierzch masy hojnie obsypujemy ziarenkami. Pieczemy ok. 50 – 60 minut.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.