Tygodnik Podlaski nr 203 (372)

Tygodnik Podlaski nr 203 (372)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Konfitura z czereśni z winem czerwonym 2.07.2018

Konfitura z czereśni z winem czerwonym

Czereśnie są źródłem witamin z grupy A, K, C oraz B. To również bogate źródło sporej porcji wapnia, żelaza, magnezu, fosforu czy potasu, który niweluje nadmiar soli i reguluje poziom płynów w organizmie. A zawarty w nich jod wspomaga produkcję hormonów tarczycy, które między innym odpowiadają za właściwą przemianę materii.

Składniki:

– 1 ½ kg czereśni

– sok z 1 cytryny

– 1/2 kg cukru

– 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

– 20 g pektyny z jabłek (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością)

Wykonanie:

Czereśnie myjemy i pestkujemy, ok. 1 kg owoców przekładamy do rondla i dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Gotujemy, przelewamy do zimnego rondla, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie przecedzamy czereśnie przez sito, a syrop doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy wino i gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe 0.5 kg czereśni i gotujemy następne 5 minut. Pektynę mieszamy z dwoma łyżkami cukru, a następnie z przestudzoną konfiturą. Całość ponownie zagotowujemy i gotujemy tyle czasu, ile podano na opakowaniu pektyny (ok. 5-10 min). Gotową galaretkę przekładamy do słoików.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.