Tygodnik Podlaski nr 199 (368)

Tygodnik Podlaski nr 199 (368)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Kiszona marchewka 6.02.2018 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Kiszona marchewka

Kiszonki są zdrowe. Posiadają wysoką wartość odżywczą, ponieważ ich skład jest bardzo zbliżony do świeżych produktów. Podczas kiszenia powstaje zaś dodatkowo wiele witamin, szczególnie tych z grupy B. Właśnie one wpływają nie tylko na przemianę materii, ale również mają pozytywne oddziaływanie na nasz układ nerwowy, w tym koncentrację. W procesie fermentacji powstaje acetylocholina, która odpowiada za prawidłowe przekazywanie nerwowych impulsów, obniżając jednocześnie ciśnienie krwi. Dzisiejszy przepis na małe co nieco – 1 słoiczek. Jeśli nam zasmakuje, wystarczy zwiększyć proporcje.

Składniki:

Wykonanie:

Gotujemy wodę z solą i odstawiamy do ostygnięcia. Umytą i obraną marchewkę kroimy w słupki i układamy je w wyparzonym wcześniej słoiku warstwami, dorzucając przyprawy. Zalewamy wystudzoną wodą, zakręcamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce (co jakiś czas obracamy go, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza). Marchewka najlepiej smakuje już po 5 dniach (przed jedzeniem wstawmy słoik na kilka godzin do lodówki, aby proces fermentacji spowolnił się).

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.