Tygodnik Podlaski nr 203 (372)

Tygodnik Podlaski nr 203 (372)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Jogurtowy sernik 26.10.2018

Jogurtowy sernik

Niecodzienny sernik, bo… bez sera. Jedyny mankament tego deseru jest taki, że znika za szybko.

Składniki:

– 25 dkg herbatników

– 5 jajek

– gęsty jogurt typu greckiego (1/2 opakowania kilogramowego)

– 4 budynie o smaku śmietankowym

– 2 opakowania cukru waniliowego

– 1,5 szklanki cukru

– ½ szklanki oleju

– ziarenka z ½ laseczki wanilii lub kilka kropli prawdziwego ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy dociskając drobno pokruszone herbatniki. Teraz czas na masę. Żółtka jajek ucieramy z cukrem waniliowym i połową porcji cukru. Naprzemiennie i stopniowo dodajemy do masy jogurt, budynie i olej, cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem i dodajemy do masy jogurtowej, delikatnie mieszając. Masę wlewamy do tortownicy na ciastkowy spód. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy tortownicę i pieczemy ok. 50 – 60 minut w temp. 170°C. Pozwalamy, aby sernik lekko przestygł przy lekko uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem możemy go schłodzić w lodówce i ozdobić owocami.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.