Tygodnik Podlaski nr 148 (316)

Tygodnik Podlaski nr 148 (316)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Japońskie naleśniki 7.04.2017 autor: Małgorzata Tymoszuk

Okonomiyaki to japońska potrawa, której podstawą są jaja, mąka i kapusta. Jej nazwa oznacza dosłownie „z grilla, jak się wam podoba”. Dlatego ten rodzaj pikantnego naleśnika nazywany jest w USA „japońską pizzą”.

Składniki:

dodatki:

opcjonalnie w oryginalnym przepisie:

Wykonanie:

Rozdrobnioną kapustę i pora mieszamy z jajkiem. W oddzielnej misce łączymy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy sos sojowy, cukier i sól (oraz dashi i sos okonomiyaki – jeżeli zdecydujemy się na te składniki).

Stopniowo dodajemy wodę, aby powstało jednolite ciasto, do którego dodajemy warzywa. Mieszamy i smażymy jak naleśniki. Podajemy ozdobione zygzakami majonezu i szczypiorkiem.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.