Tygodnik Podlaski nr 155 (323)

Tygodnik Podlaski nr 155 (323)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Idealny szpinak 5.07.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Idealny szpinak

Sporządzony zgodnie z poniższym przepisem szpinak może stanowić z młodymi ziemniakami i sadzonym jajkiem danie obiadowe. Nada się również do gotowego ciasta francuskiego czy domowej, wytrawnej tarty. Podstawą wyśmienitego smaku są świeże liście oraz spora ilość czosnku. Zawsze przed przyrządzeniem szpinaku, warto go dokładnie przebrać i usunąć twarde łodygi, zwiędłe liście, a także dokładnie kilkukrotnie opłukać go.

Składniki:


Wykonanie:
Na suchej i dobrze rozgrzanej patelni wykładamy mieszając liście szpinaku. Kiedy się skurczą, odsączmy je z nadmiaru. Patelnię oczyszczamy ręcznikiem papierowym. Obrany czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło, a następnie dodajemy szpinak. Dusimy i mieszamy, aby szpinak pokrył się czosnkowym masłem. Wrzucamy pomidory, śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.