Tygodnik Podlaski nr 139 (307)

Tygodnik Podlaski nr 139 (307)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Frytki z topinamburu 26.04.2017 autor: Małgorzata Tymoszuk

Frytki z topinamburu

Topinambur to słonecznik bulwiasty. Bulwy wyglądają niepozornie, ale mają w sobie mnóstwo zdrowotnych wartości. Warzywo to działa oczyszczająco i pomaga usunąć z naszego organizmu toksyny.

Składniki:

Sos:

w równych proporcjach mieszamy jogurt z majonezem i ketchupem, dodajemy szczyptę chili.

Wykonanie:

Topinambur dokładnie myjemy i osuszamy w papierowym ręczniku, a następnie kroimy (bez obierania) w kawałki zbliżone do typowych frytek ziemniaczanych. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C w funkcji termoobiegu. W miseczce łączymy olej ze wszystkimi przyprawami, wrzucamy do niej kawałki topinamburu i dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce i pieczemy ok. 20 minut, aż stanie się miękki w środku i jednocześnie chrupiący z zewnątrz.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.