Tygodnik Podlaski nr 207 (376)

Tygodnik Podlaski nr 207 (376)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Faszerowane patisony 5.10.2018

Faszerowane patisony

Patisony należą do rodziny dyniowatych. Są niskokaloryczne i lekkostrawne, pieczone z mięsno-warzywnym nadzieniem nie tylko smakują, ale i pięknie prezentują się na talerzu.

Składniki:

– 6 sztuk młodych patisonów

– ½ kilograma mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

– 1 mała czerwona papryka

– 1 marchewka

– 4 ząbki czosnku

– sól

– pieprz

– tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Patisony myjemy, przekrajamy je na 1/3 ich wysokości. Łyżką wydrążamy środki. Mięso myjemy, mielimy i lekko podsmażamy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Wydrążone części patisonów oraz paprykę kroimy w kosteczkę, a marchewkę na plasterki. Wszystko razem dodajemy do mięsa, doprawiamy pieprzem, solą, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy około 20 minut pod przykryciem. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy farsz jest już gotowy, czekamy aż lekko ostygnie, napełniamy nim patisony i nakrywamy „czapeczką”. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.