Tygodnik Podlaski nr 155 (323)

Tygodnik Podlaski nr 155 (323)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Drożdżowe bułeczki z soczewicą 4.12.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Drożdżowe bułeczki z soczewicą

Pyszna alternatywa tradycyjnego śniadania czy kolacji. Soję możemy równie dobrze zastąpić zmielonym mięsem, np. z rosołu.

Składniki ciasta:

przyprawy: 1 łyżeczka soli, 2 płaskie łyżeczki tymianku

Przygotowanie ciasta: drożdże zalewamy wodą, dosypując cukier, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Przesianą mąkę łączymy z solą i tymiankiem. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy, ugniatamy i formujemy ciasto, które powinno teraz odpocząć z pól godziny.

Składniki farszu:

przyprawy: ½ łyżeczka kminu rzymskiego, pieprz i sól, ½ papryczki chili bez pestek, 2 ząbki czosnku

Przygotowanie farszu: cebulę, czosnek, papryczkę i pomidory kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oliwie ze słoika po pomidorach. Mieszamy z ugotowaną soczewicą. Doprawiamy i bledujemy.

Wykonanie:
Ciasto dzielimy na kilka porcji, każdą z nich rozwałkujemy na około 4 mm grubości i wykrawamy kwadraty o wielkości mniej więcej 10 na 10 cm. Na każdym z nich układamy na środku dość sporo farszu i zawijamy na kształt rulonu, zaklejając również górę i dół bułeczek. Układamy je (pamiętając o odstępach) na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy z funkcją termoobiegu w temp. 180°C ok. 15 – 20 minut (do zarumienienia się).

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.