Tygodnik Podlaski nr 139 (307)

Tygodnik Podlaski nr 139 (307)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Domowy bulion, podstawa wszelkich zup... 19.06.2017 autor: Małgorzata Tymoszuk

Domowy bulion, podstawa wszelkich zup...

Zapomnijmy raz na zawsze o gotowych kostkach rosołowych czy bulionetkach, w których składzie możemy znaleźć m.in. glutaminiam sodu (E 621), inozynian diodowy (E 631), karmel amoniakalny czy E 150 C. Tak naprawdę rzekomy smak i aromat zapewniają im wzmacniacze smaku i sztuczne aromaty. Gotujmy zupy na bazie naturalnych produktów. Dzisiaj przepis na bulion, który możemy zamrozić w woreczkach czy foremkach na lód i wykorzystywać nawet przez kilka miesięcy.

Składniki:

 po 3 sztuki: goździków, ziela angielskiego,
  listka laurowego, małych
  ząbków czosnku, 3 cm świeżego imbiru;

  i teraz inne już liczebniki porządkowe:

 8 ziarenek pieprzu, 1 płaska łyżeczka
  lubczyku i tyle samo kurkumy

 opcjonalnie: 3 łyżki sosu sojowego
  (może być ciemny), kilka gałązek
  świeżego lubczyku, sól do smaku

 włoszczyzna i 2-3 cebule (które obrane
  opalamy nad palnikiem, a dodanie
  samych łupin do gotującego
  się wywaru da intensywn y ciemny
  kolor)

2 – 2,5 l wody, 2 łyżki oleju


Wykonanie:

Gotujemy, schładzamy, porcjujemy, zamrażamy

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.