Tygodnik Podlaski nr 155 (323)

Tygodnik Podlaski nr 155 (323)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Czosnek w zalewie 5.10.2017 autor: Tekst i fot.: Małgorzata Tymoszuk

Czosnek w zalewie

Czosnek w tym przepisie ma zdecydowanie łagodniejszy smak, niż ten, który z którym zazwyczaj mamy kontakt, a najważniejsze – nie traci on swoich naturalnych, dobroczynnych właściwości. Warto wiedzieć, iż już przy budowaniu piramid robotnikom podawano to warzywo, które miało za zadanie wzmocnić ich siły oraz chronić przed chorobami.

Składniki:


Wykonanie:

Czosnek obieramy i dzielimy go na ząbki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 2 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, wkładamy go do słoika wraz z listkami laurowymi, pieprzem, ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Teraz pora na zalewę: wodę z cukrem i solą zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia. Jeszcze gorącą zalewamy czosnek do ok. 1 cm od krawędzi słoika. Na koniec wlewamy łyżkę oliwy, wkładamy cytrynę i odstawiamy. Najlepiej smakuje po tygodniu. Czosnek ten będzie idealnym dodatkiem do sałatek, ale przede wszystkim do wędlin i pasztetu.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.