Tygodnik Podlaski nr 155 (323)

Tygodnik Podlaski nr 155 (323)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Cynamonowe marchewki - nietuzinkowy dodatek do kanapek 12.09.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Cynamonowe marchewki - nietuzinkowy dodatek do kanapek

Niecodzienny sposób na przetwory z marchewek. Dzięki takim dodatkom, jak imbir i kawałeczek kory cynamonu mają naprawdę niepowtarzalny smak. Marchewkowe talarki doskonale sprawdzą się na kanapce ( proporcje na słoik 0,5-litrowy).

Składniki:

8 średniej wielkości marchewek
2 listki laurowe
świeży kawałek cynamonu
5 plasterków świeżego imbiru
3 łyżeczki soli różowej
woda


Wykonanie:

Obrane i umyte marchewki kroimy w cienkie plasterki i od razu pakujemy do wyparzonego słoika. Wrzucamy listki laurowe, cynamon oraz imbir. W ½ kubka gorącej wody rozpuszczamy sól i wlewamy tę miksturę do słoika. Uzupełniamy wrzątkiem. Zakręcamy i po 3-4 dniach możemy garnirować kanapki aromatycznymi kiszonymi talarkami marchewek.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.