Tygodnik Podlaski nr 155 (323)

Tygodnik Podlaski nr 155 (323)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Ciepły deser na chłodne wieczory 20.11.2017 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Ciepły deser na chłodne wieczory

Gruszki zapiekane z serem ricotta to oryginalny deser na chłodniejsze wieczory. Gruszka idealnie komponuje się z tym serkiem, którym wzbogacać możemy również sałatki, a jego nawet niewielka ilość dodana do ziemniaczanej zapiekanki nada temu daniu oryginalny i bardzo świeży smak.

Składniki:   


Wykonanie: 

Gruszki myjemy, przekrawamy na  połówki i usuwamy gniazda nasienne.  Układamy naczyniu do zapiekania.  Nakładamy na ich wierzch  serek, a potem sypiemy (najlepiej  przez drobne sitko) cynamon i obficie polewamy miodem. Podpiekamy  w piekarniku przez ok. 15  minut w temp. 180°C. Pięć minut  przed końcem posypujemy gruszki  pokruszonymi herbatnikami.  Idealnie smakują zarówno na ciepło  z kleksem kwaśniej śmietany,  jak i podane po lekkim wystudzeniu.  

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.