Tygodnik Podlaski nr 148 (316)

Tygodnik Podlaski nr 148 (316)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Ciasteczka owsiane 28.09.2017 autor: Małgorzata Tymoszuk (freeimages.com)

Ciasteczka owsiane

Dziś przepis na słodkie co nieco, nadające się na drugie śniadanie do szkoły czy szybkie śniadanie dla nas samych, szczególnie wtedy, gdy rankiem naprawdę brakuje nam na to czasu. To również idealna alternatywa dla batonów i chipsów.

Składniki:

 

opcjonalnie:

 

Wykonanie:

Miksujemy banany i dodajemy je do płatków owsianych, wiórek, sezamu i owoców. W rondelku roztapiamy olej z miodem i łyżką wody.  Po wymieszaniu łączymyz suchymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Formujemy łyżką okrągłe ciasteczka i lekko je spłaszczamy, a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (z zachowaniem odstępów pomiędzy ciastkami). Pieczemy ok. 12 15 minut w temp. 180°C (funkcja góra-dół), przewracając 5 minut przed końcem. Wyjmujemy, gdy staną się złote. Wystudzone przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.