Tygodnik Podlaski nr 199 (368)

Tygodnik Podlaski nr 199 (368)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Chłodnik z sałaty masłowej 20.07.2018

Chłodnik z sałaty masłowej

Chłodnik to idealne danie na letnie dni. Dobrze gasi pragnienie. Jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy, zwłaszcza przyrządzony z surowych warzyw. Bardzo dobrze komponuje się z młodymi ziemniaczkami, a przygotowanie go zajmuje niewiele czasu.

Składniki:
– 1 sałata masłowa
– 1 pęczek rzodkiewek
– pół pęczka szczypiorku z cebulką
– 500 ml kefi ru
– jajko
– sól

Wykonanie:
Warzywa myjemy i osuszamy na sitku. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, wsypujemy do salaterki, dodajemy pokrojony drobno szczypiorek z cebulką. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na plasterki i solimy a gdy zmięknie, dodajemy do pozostałych warzyw. Całość zalewamy kefirem i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Chłodnik wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Przed podaniem dekorujemy ugotowanym, pokrojonym na ćwiartki jajkiem i plasterkami rzodkiewki.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.