Tygodnik Podlaski nr 139 (307)

Tygodnik Podlaski nr 139 (307)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Chili con carne - szybkie danie obiadowe 26.06.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Chili con carne - szybkie danie obiadowe

Chili con carne to chili z mięsem, tradycyjne danie z amerykańskiego fastfoodu. Większość składników poza np. fasolą czy kukurydzą jest drobno siekana, a następnie krótko smażona oraz duszona. Podstawą są przyprawy, takie m.in. jak kumin rzymski. Danie może być serwowane z ryżem.

Składniki:


Wykonanie:

Podsmażamy na rozgrzanej oliwie pokrojoną w drobną kostkę
cebulę, następnie dodajemy również pokrojoną w kostkę paprykę
i wszystkie przyprawy (z wyjątkiem cukru). Kilka minut dusimy.
Następnie stopniowo dodajemy mięso lub tofu pokrojone
w kostkę. Teraz czas na odcedzoną fasolę i groszek oraz rozdrobnione
na mniejsze kawałki pomidory (razem z całą zalewą) oraz
koncentrat pomidorowy. Trzymamy patelnię na małym ogniu
przez kolejne 10-15 minut. Na koniec doprawimy sokiem z limonki
i cukrem. Posypujemy posiekaną natką lub kolendrą

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.