Tygodnik Podlaski nr 152 (320)

Tygodnik Podlaski nr 152 (320)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Błyskawiczny skok z winogron na zimę 24.10.2017 autor: Adam Turowski

Błyskawiczny skok z winogron na zimę

Winogrona to dość drogie owoce, dlatego przepis ten dedykujemy osobom posiadającym winorośl na działkach lub w przydomowych ogródkach. Owoce zbierane w październiku są dojrzałe i słodkie, a sok z nich sporządzany – nie dość, że w 100% naturalny – jest błyskawiczny w przygotowaniu.

Składniki:


Wykonanie:

Winogrona dokładnie płuczemy i odszypułkowujemy po odsączeniu. Wyciskamy sok za pośrednictwem wyciskarki, sokowirówki lub prasy. Uzyskany sok przelewamy do garnka i po zagotowaniu pozostawiamy na małym gazie ok. 10 minut. Przelewamy go do wyparzonych wcześniej słoików bądź butelek, które natychmiast zakręcamy. Stawiamy je do dużego garnka z wrzącą wodą, na którego dnie wcześniej położyliśmy szmatką, pasteryzujemy na małym ogniu ok. 30 minut i sok na zimę gotowy.

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.