Tygodnik Podlaski nr 177 (346)

Tygodnik Podlaski nr 177 (346)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Bakaliowe jabłka pod orzechową kołderką 1.02.2018

Bakaliowe jabłka pod orzechową kołderką

Ten deser to kolejny argument i dowód na to, że jabłko nigdy nie będzie nudne. Poniższe proporcje dodatków dotyczą 5 jabłek średniej wielkości.

Składniki:

 

 

Wykonanie:

 

Umyte jabłka osuszamy w papierowym ręczniku,  wydrążamy środki (uważając aby nie  przebić się do samego dna) i przekładamy na  wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Do  środka każdego jabłka wkładamy garstkę bakalii  i po jednej łyżce miodu. Teraz czas na  przygotowanie pierzynki: mieszamy ze sobą mąkę, zmielone orzechy, masło oraz cukier. Gotową  kruszonką przykrywamy jabłka, posypujemy  odrobiną cynamonu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Zapiekamy przez 35 – 40 minut.  

powrót

Dodaj komentarz 
Zawiadom mnie o nowych komentarzach
 
 
 
 

obecnie brak komentarzy, zapraszamy do komentowania.