Tygodnik Podlaski nr 148 (316)

Tygodnik Podlaski nr 148 (316)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Rozrywka 

Buraczki inaczej

Buraczki inaczej 16.10.2017 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Mało jest warzyw, które posiadają tak wiele cennych pierwiastków . Dziś przepis na buraczki odmienne od tych, które zazwyczaj serwujemy do obiadu.

czytaj więcej

 
Pasztet gryczano-grzybowy

Pasztet gryczano-grzybowy 9.10.2017

Grzybów wciąż w lasach dostatek. Dzisiaj przepis dla smakoszy, którym przejadła się zupa grzybowa lub grzyby w śmietanie z ziemniakami. Wegański pasztet jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale tak dobry, że będzie smakował również zadeklarowanym zwolennikom mięsnych dań.

czytaj więcej

 
Czosnek w zalewie

Czosnek w zalewie 5.10.2017 autor: Tekst i fot.: Małgorzata Tymoszuk

Czosnek w tym przepisie ma zdecydowanie łagodniejszy smak, niż ten, który z którym zazwyczaj mamy kontakt, a najważniejsze – nie traci on swoich naturalnych, dobroczynnych właściwości. Warto wiedzieć, iż już przy budowaniu piramid robotnikom podawano to warzywo, które miało za zadanie wzmocnić ich siły oraz chronić przed chorobami.

czytaj więcej

 
Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane 28.09.2017 autor: Małgorzata Tymoszuk (freeimages.com)

Dziś przepis na słodkie co nieco, nadające się na drugie śniadanie do szkoły czy szybkie śniadanie dla nas samych, szczególnie wtedy, gdy rankiem naprawdę brakuje nam na to czasu. To również idealna alternatywa dla batonów i chipsów.

czytaj więcej

 
Kotleciki z fasoli i ziemniaków

Kotleciki z fasoli i ziemniaków 18.09.2017 autor: Małgorzata Tymoszuk, fot. wikihow.com

Zostały nam z obiadu ziemniaki lub ugotowaliśmy za dużo fasoli? Dzisiaj przepis na kotleciki z nimi właśnie w roli głównej. Smaczne, miękkie, z chrupiącą skórką, szybkie i łatwe w wykonaniu. Smażmy je na małej ilości, dobrze rozgrzanego tłuszczu, bowiem lubią go chłonąć.

czytaj więcej

 
Cynamonowe marchewki - nietuzinkowy dodatek do kanapek

Cynamonowe marchewki - nietuzinkowy dodatek do kanapek 12.09.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Niecodzienny sposób na przetwory z marchewek. Dzięki takim dodatkom, jak imbir i kawałeczek kory cynamonu mają naprawdę niepowtarzalny smak. Marchewkowe talarki doskonale sprawdzą się na kanapce ( proporcje na słoik 0,5-litrowy).

czytaj więcej

 
Syrop z mięty

Syrop z mięty 5.09.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Ta aromatyczna roślina znana jest od tysięcy lat. Najbardziej powszechna jest pieprzowa i polna. Ale są też odmiany, o których większość z nas nie słyszała, jak ta o zapachu truskawki, grejpfruta, pomarańczy czy czekolady. Te niepozorne listki wraz z łodygą stanowią bazę aromatycznych i pożytecznych składników (m.in. karoten, witaminy A, C, B3, żelazo, wapń, magnez, potas). Jej moc i dobroczynny wpływ nie zależą od tego, czy jest suszona, czy też świeża.

czytaj więcej

 
Spaghetti z cukini

Spaghetti z cukini 29.08.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Idealne danie na upalny wieczór. Najważniejsze w tym przepisie jest posiadanie specjalnej obieraczki, nazywanej obierakiem Julienne. Koszt nie jest duży, a wykonana z nierdzewnej stali, posłuży nam ona długo.

czytaj więcej