Tygodnik Podlaski nr 139 (307)

Tygodnik Podlaski nr 139 (307)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Rozrywka 

Maliny w roli głównej

Maliny w roli głównej 14.08.2017 autor: Tekst: Małgorzata Tymoszuk, foto: pixelio.de/ Rainer Sturm

Dziś przepis na konfitury z malin, które idealnie sprawdzą się nie tylko de deserów, ale również do porannej owsianki, oraz – dla dorosłych – receptura na nalewkę z malin na zimowe dni.

czytaj więcej

 
Pierogi z bobem

Pierogi z bobem 7.08.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Idealny przepis na ciasto na pierogi. Jest delikatne i miękkie, a rozwałkowane na cienką warstwę – bardzo wytrzymałe. Teraz tylko od nas zależy, jaki będzie miało farsz. Dziś wybrałam bób z białym serem.

czytaj więcej

 
Paprykowy chłodnik

Paprykowy chłodnik 1.08.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Chłodnik jest idealną zupą na ciepłe dni: sycącą, orzeźwiającą, nie obciążającą żołądka. Dzisiaj przepis na tę zupę z papryką zamiast botwinki w roli głównej.

czytaj więcej

 
Przetwory dla niecierpliwych

Przetwory dla niecierpliwych 26.07.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Chcecie mieć Państwo smaczne przetwory, takie na jeden obiad? Już po dobie od zrobienia możemy podać je na stół. A dodatkowo do miesiąca możemy przechowywać je w lodówce. Podstawą jest wykorzystanie bardzo cienko pokrojonych w plasterki bądź słupki kawałków warzyw. Najlepsza będą: rzodkiewka, marchew, ogórek, rzodkiew czy nawet sałata pekińska. Również większość owoców nadaje się do marynowania. Polecam jabłka, owoce pestkowe i jagodowe.

czytaj więcej

 
Idealny szpinak

Idealny szpinak 5.07.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Sporządzony zgodnie z poniższym przepisem szpinak może stanowić z młodymi ziemniakami i sadzonym jajkiem danie obiadowe. Nada się również do gotowego ciasta francuskiego czy domowej, wytrawnej tarty. Podstawą wyśmienitego smaku są świeże liście oraz spora ilość czosnku. Zawsze przed przyrządzeniem szpinaku, warto go dokładnie przebrać i usunąć twarde łodygi, zwiędłe liście, a także dokładnie kilkukrotnie opłukać go.

czytaj więcej

 
Król Artur: Legenda miecza
Biała Podlaska

Król Artur: Legenda miecza 29.06.2017 autor: RED.

Odważna historia cwanego młodzieńca Artura, który większość czasu spędza w zaułkach Londonium wraz ze swoją ferajną, nieświadomy losu, jaki jest mu pisany.

czytaj więcej

 
Chili con carne - szybkie danie obiadowe

Chili con carne - szybkie danie obiadowe 26.06.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Chili con carne to chili z mięsem, tradycyjne danie z amerykańskiego fastfoodu. Większość składników poza np. fasolą czy kukurydzą jest drobno siekana, a następnie krótko smażona oraz duszona. Podstawą są przyprawy, takie m.in. jak kumin rzymski. Danie może być serwowane z ryżem.

czytaj więcej

 
Domowy bulion, podstawa wszelkich zup...

Domowy bulion, podstawa wszelkich zup... 19.06.2017 autor: Małgorzata Tymoszuk

Zapomnijmy raz na zawsze o gotowych kostkach rosołowych czy bulionetkach, w których składzie możemy znaleźć m.in. glutaminiam sodu (E 621), inozynian diodowy (E 631), karmel amoniakalny czy E 150 C. Tak naprawdę rzekomy smak i aromat zapewniają im wzmacniacze smaku i sztuczne aromaty. Gotujmy zupy na bazie naturalnych produktów. Dzisiaj przepis na bulion, który możemy zamrozić w woreczkach czy foremkach na lód i wykorzystywać nawet przez kilka miesięcy.

czytaj więcej