Tygodnik Podlaski nr 195 (364))

Tygodnik Podlaski nr 195 (364))
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Rozrywka 

Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie 3.08.2018

Kończy się sezon na wiśnie. Warto przyrządzić z nich przetwory na zimę, to już ostatni dzwonek. Wśród wielu sposobów konserwowania tych słodko-kwaśnych owoców na uwagę zasługują wiśnie w syropie. Delikatnie skarmelizowane będą pysznym dodatkiem do ciast, legumin i lodów.

czytaj więcej

 
Chłodnik z sałaty masłowej

Chłodnik z sałaty masłowej 20.07.2018

Chłodnik to idealne danie na letnie dni. Dobrze gasi pragnienie. Jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy, zwłaszcza przyrządzony z surowych warzyw. Bardzo dobrze komponuje się z młodymi ziemniaczkami, a przygotowanie go zajmuje niewiele czasu.

czytaj więcej

 
Zielona sałatka z makaronem i ogórkiem

Zielona sałatka z makaronem i ogórkiem 9.07.2018

To sałatka, która znakomicie łączy się z grillowanym lub pieczonym mięsem. Może być też podawana na kolację jako samodzielne danie.

czytaj więcej

 
Konfitura z czereśni z winem czerwonym

Konfitura z czereśni z winem czerwonym 2.07.2018

Czereśnie są źródłem witamin z grupy A, K, C oraz B. To również bogate źródło sporej porcji wapnia, żelaza, magnezu, fosforu czy potasu, który niweluje nadmiar soli i reguluje poziom płynów w organizmie. A zawarty w nich jod wspomaga produkcję hormonów tarczycy, które między innym odpowiadają za właściwą przemianę materii.

czytaj więcej

 
Pieczona karkówka z czosnkiem

Pieczona karkówka z czosnkiem 22.06.2018

Karkówkę można przyrządzać na wiele sposobów. Przygotowana według tego przepisu jest bardzo delikatna w smaku i soczysta.

czytaj więcej

 
Placek z truskawkami i galaretką

Placek z truskawkami i galaretką 19.06.2018 autor: Małgorzata Tymoszuk

Trwa sezon truskawkowy. . Dzisiejszy przepis to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast z dodatkiem tych owoców.

czytaj więcej

 
Smażone szparagi

Smażone szparagi 25.05.2018

Przygodę ze szparagami proponuję zacząć już teraz, ponieważ sezon na nie trwa naprawdę bardzo krótko. Sięgnijmy po te zielone. 

czytaj więcej

 
Niemieckie inspiracje w naszej kuchni

Niemieckie inspiracje w naszej kuchni 14.05.2018 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Nie uznaję wyrzucania jedzenia. Zawsze wykorzystuję produkty, które zostały po poprzednim obiedzie, na przykład – ziemniaki. Sałatka ziemniaczana pochodzi z południowych Niemiec i podawana jest tam na ciepło. Dodatki stanowią: drobno posiekana surowa cebula oraz przesmażone kawałki wieprzowiny czy boczku, a kwaskowaty smak zawdzięcza octowi. Na północy Niemiec ocet zastępowany jest majonezem. Serwowana jest na ulicznych straganach często w towarzystwie opiekanych kiełbasek. Nasza polska sałatka z ziemniaków nie wszystko wzięła z niemieckiego przepisu i jest idealnym dodatkiem do pieczonego mięsa.

czytaj więcej