Tygodnik Podlaski nr 155 (323)

Tygodnik Podlaski nr 155 (323)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Rozrywka 

Drożdżowe bułeczki z soczewicą

Drożdżowe bułeczki z soczewicą 4.12.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Pyszna alternatywa tradycyjnego śniadania czy kolacji. Soję możemy równie dobrze zastąpić zmielonym mięsem, np. z rosołu.

czytaj więcej

 
Ciepły deser na chłodne wieczory

Ciepły deser na chłodne wieczory 20.11.2017 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Gruszki zapiekane z serem ricotta to oryginalny deser na chłodniejsze wieczory. Gruszka idealnie komponuje się z tym serkiem, którym wzbogacać możemy również sałatki, a jego nawet niewielka ilość dodana do ziemniaczanej zapiekanki nada temu daniu oryginalny i bardzo świeży smak.

czytaj więcej

 
Listy do M. 3

Listy do M. 3 16.11.2017

Listy do M. 3 to komedia romantyczno-świąteczna, której akcja dzieje się w dniu Wigilii Świąt Bożego Narodzenia.

czytaj więcej

 
Przysmak lubelski

Przysmak lubelski 12.11.2017 autor: Fot: nadesłane/Anna Dziemidowicz

To makaron z dziczyzną, suszonymi grzybami i śliwkami wędzonymi.

czytaj więcej

 
Zapiekanka z cukinią w roli głównej

Zapiekanka z cukinią w roli głównej 30.10.2017 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Proste i tanie składniki nadadzą tej zapiekance wyjątkowy smak (możemy wzbogacić ją o grube plastry sera typu feta). Śródziemnomorski klimat uzyskamy dzięki dobrej jakości oliwie.

czytaj więcej

 
Błyskawiczny skok z winogron na zimę

Błyskawiczny skok z winogron na zimę 24.10.2017 autor: Adam Turowski

Winogrona to dość drogie owoce, dlatego przepis ten dedykujemy osobom posiadającym winorośl na działkach lub w przydomowych ogródkach. Owoce zbierane w październiku są dojrzałe i słodkie, a sok z nich sporządzany – nie dość, że w 100% naturalny – jest błyskawiczny w przygotowaniu.

czytaj więcej

 
Buraczki inaczej

Buraczki inaczej 16.10.2017 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Mało jest warzyw, które posiadają tak wiele cennych pierwiastków . Dziś przepis na buraczki odmienne od tych, które zazwyczaj serwujemy do obiadu.

czytaj więcej

 
Pasztet gryczano-grzybowy

Pasztet gryczano-grzybowy 9.10.2017

Grzybów wciąż w lasach dostatek. Dzisiaj przepis dla smakoszy, którym przejadła się zupa grzybowa lub grzyby w śmietanie z ziemniakami. Wegański pasztet jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale tak dobry, że będzie smakował również zadeklarowanym zwolennikom mięsnych dań.

czytaj więcej