Tygodnik Podlaski nr 185 (354)

Tygodnik Podlaski nr 185 (354)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Rozrywka 

Zielona sałatka z makaronem i ogórkiem

Zielona sałatka z makaronem i ogórkiem 9.07.2018

To sałatka, która znakomicie łączy się z grillowanym lub pieczonym mięsem. Może być też podawana na kolację jako samodzielne danie.

czytaj więcej

 
Konfitura z czereśni z winem czerwonym

Konfitura z czereśni z winem czerwonym 2.07.2018

Czereśnie są źródłem witamin z grupy A, K, C oraz B. To również bogate źródło sporej porcji wapnia, żelaza, magnezu, fosforu czy potasu, który niweluje nadmiar soli i reguluje poziom płynów w organizmie. A zawarty w nich jod wspomaga produkcję hormonów tarczycy, które między innym odpowiadają za właściwą przemianę materii.

czytaj więcej

 
Pieczona karkówka z czosnkiem

Pieczona karkówka z czosnkiem 22.06.2018

Karkówkę można przyrządzać na wiele sposobów. Przygotowana według tego przepisu jest bardzo delikatna w smaku i soczysta.

czytaj więcej

 
Placek z truskawkami i galaretką

Placek z truskawkami i galaretką 19.06.2018 autor: Małgorzata Tymoszuk

Trwa sezon truskawkowy. . Dzisiejszy przepis to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast z dodatkiem tych owoców.

czytaj więcej

 
Smażone szparagi

Smażone szparagi 25.05.2018

Przygodę ze szparagami proponuję zacząć już teraz, ponieważ sezon na nie trwa naprawdę bardzo krótko. Sięgnijmy po te zielone. 

czytaj więcej

 
Niemieckie inspiracje w naszej kuchni

Niemieckie inspiracje w naszej kuchni 14.05.2018 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Nie uznaję wyrzucania jedzenia. Zawsze wykorzystuję produkty, które zostały po poprzednim obiedzie, na przykład – ziemniaki. Sałatka ziemniaczana pochodzi z południowych Niemiec i podawana jest tam na ciepło. Dodatki stanowią: drobno posiekana surowa cebula oraz przesmażone kawałki wieprzowiny czy boczku, a kwaskowaty smak zawdzięcza octowi. Na północy Niemiec ocet zastępowany jest majonezem. Serwowana jest na ulicznych straganach często w towarzystwie opiekanych kiełbasek. Nasza polska sałatka z ziemniaków nie wszystko wzięła z niemieckiego przepisu i jest idealnym dodatkiem do pieczonego mięsa.

czytaj więcej

 
Domowe gofry

Domowe gofry 7.05.2018 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Zrobienie w domu gofrów nie jest wielkim problemem, Potrzebna jest tylko gofrownica, a tę możemy kupić już za ok. 100 zł. Chrupiące i lekkie gofry, nawet posypane jedynie cukrem pudrem są wspaniałym deserem.

czytaj więcej

 
Sałatka z „gotowców”

Sałatka z „gotowców” 30.04.2018 autor: Tekst i fot.: Małgorzata Tymoszuk

Zawsze warto mieć pod ręką kilka puszek z warzywami. Nie tylko wtedy, gdy chorujemy „na lenia”, ale i w razie wizyty nagłych, niezapowiedzianych gości, akurat w czasie, gdy lodówka świeci pustkami. Banalna w sumie sałatka, ale dlaczego prostota ma nie urosnąć do rangi dania szefa kuchni?

czytaj więcej