Tygodnik Podlaski nr 177 (346)

Tygodnik Podlaski nr 177 (346)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Rozrywka 

Niemieckie inspiracje w naszej kuchni

Niemieckie inspiracje w naszej kuchni 14.05.2018 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Nie uznaję wyrzucania jedzenia. Zawsze wykorzystuję produkty, które zostały po poprzednim obiedzie, na przykład – ziemniaki. Sałatka ziemniaczana pochodzi z południowych Niemiec i podawana jest tam na ciepło. Dodatki stanowią: drobno posiekana surowa cebula oraz przesmażone kawałki wieprzowiny czy boczku, a kwaskowaty smak zawdzięcza octowi. Na północy Niemiec ocet zastępowany jest majonezem. Serwowana jest na ulicznych straganach często w towarzystwie opiekanych kiełbasek. Nasza polska sałatka z ziemniaków nie wszystko wzięła z niemieckiego przepisu i jest idealnym dodatkiem do pieczonego mięsa.

czytaj więcej

 
Domowe gofry

Domowe gofry 7.05.2018 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Zrobienie w domu gofrów nie jest wielkim problemem, Potrzebna jest tylko gofrownica, a tę możemy kupić już za ok. 100 zł. Chrupiące i lekkie gofry, nawet posypane jedynie cukrem pudrem są wspaniałym deserem.

czytaj więcej

 
Sałatka z „gotowców”

Sałatka z „gotowców” 30.04.2018 autor: Tekst i fot.: Małgorzata Tymoszuk

Zawsze warto mieć pod ręką kilka puszek z warzywami. Nie tylko wtedy, gdy chorujemy „na lenia”, ale i w razie wizyty nagłych, niezapowiedzianych gości, akurat w czasie, gdy lodówka świeci pustkami. Banalna w sumie sałatka, ale dlaczego prostota ma nie urosnąć do rangi dania szefa kuchni?

czytaj więcej

 
Napar z forsycji

Napar z forsycji 23.04.2018 autor: Fot. i tekst: Małgorzata Tymoszuk

To naprawdę ewenement wśród roślin! Rutyna, witamina C, antocyjany (naturalne barwniki roślinne) czy kwasy fenolowe, które mają właściwości przeciwutleniające i spowalniające działanie wolnych rodników – wielkie ilości tych minerałów mają w sobie kwiaty forsycji. Właśnie kwitnie. Jest praktycznie na wyciagnięcie dłoni. Wspiera naszą odporność, działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i uspokajająco. 

czytaj więcej

 
Zapiekane owoce pod kruszonką

Zapiekane owoce pod kruszonką 16.04.2018 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Pyszny i szybki deser, szczególnie wtedy, gdy mamy apetyt na coś słodkiego, ale nieprzesadnie kalorycznego. Już niedługo będziemy mogli wykorzystać do tego przepisu sezonowe owoce, teraz sięgnijmy po jabłka i mrożonki.

czytaj więcej

 
Pasztet z kaszy gryczanej

Pasztet z kaszy gryczanej 10.04.2018 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Dobra odmiana po ciężkostrawnych, świątecznych mięsach. Ten pasztet nie jest ani mdły, ani nudny, a w dodatku robi się go błyskawicznie.

czytaj więcej

 
Ciasto czekoladowo-bananowe

Ciasto czekoladowo-bananowe 3.04.2018 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

Bardzo słodkie dzięki zawartości bananów. Mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową, o większych wartościach odżywczych i mniejszej kaloryczności.

czytaj więcej

 
Marchewkowy pasztet

Marchewkowy pasztet 26.02.2018 autor: Tekst i fot. Małgorzata Tymoszuk

To lekki, niezwykle aromatyczny i bardzo smaczny pasztet, chociaż nie ma w swoim składzie mięsa. Kolejne argumenty za jego zrobieniem to niska kaloryczność dania oraz prosty i szybki w wykonaniu przepis.

czytaj więcej