Tygodnik Podlaski nr 131 (299)

Tygodnik Podlaski nr 131 (299)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Rozrywka 

Król Artur: Legenda miecza
Biała Podlaska

Król Artur: Legenda miecza 29.06.2017 autor: RED.

Odważna historia cwanego młodzieńca Artura, który większość czasu spędza w zaułkach Londonium wraz ze swoją ferajną, nieświadomy losu, jaki jest mu pisany.

czytaj więcej

 
Chili con carne - szybkie danie obiadowe

Chili con carne - szybkie danie obiadowe 26.06.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Chili con carne to chili z mięsem, tradycyjne danie z amerykańskiego fastfoodu. Większość składników poza np. fasolą czy kukurydzą jest drobno siekana, a następnie krótko smażona oraz duszona. Podstawą są przyprawy, takie m.in. jak kumin rzymski. Danie może być serwowane z ryżem.

czytaj więcej

 
Domowy bulion, podstawa wszelkich zup...

Domowy bulion, podstawa wszelkich zup... 19.06.2017 autor: Małgorzata Tymoszuk

Zapomnijmy raz na zawsze o gotowych kostkach rosołowych czy bulionetkach, w których składzie możemy znaleźć m.in. glutaminiam sodu (E 621), inozynian diodowy (E 631), karmel amoniakalny czy E 150 C. Tak naprawdę rzekomy smak i aromat zapewniają im wzmacniacze smaku i sztuczne aromaty. Gotujmy zupy na bazie naturalnych produktów. Dzisiaj przepis na bulion, który możemy zamrozić w woreczkach czy foremkach na lód i wykorzystywać nawet przez kilka miesięcy.

czytaj więcej

 
Sernikowe muffinki

Sernikowe muffinki 14.06.2017 autor: Tekst i foto: Małgorzata Tymoszuk

Małe serniczki w wersji na 2 gryzy. Głównym składnikiem jest tofu, który doskonale zastępuje ze znakomitym powodzeniem ser pochodzący z produktów zwierzęcych oraz dedykowany jest szczególnie osobom z nietolerancją laktozy. Nie zapominajmy o tym, że tofu nie zawiera cholesterolu. Tofu można oczywiście zastąpić zmielonym serem białym.

czytaj więcej

 
Frytki z topinamburu

Frytki z topinamburu 26.04.2017 autor: Małgorzata Tymoszuk

Topinambur to słonecznik bulwiasty. Bulwy wyglądają niepozornie, ale mają w sobie mnóstwo zdrowotnych wartości. Warzywo to działa oczyszczająco i pomaga usunąć z naszego organizmu toksyny.

czytaj więcej

 
Tarta bananowo-kajmakowa

Tarta bananowo-kajmakowa 18.04.2017 autor: Małgorzata Tymoszuk

Wyrafinowane połączenie smaków banana i masy krówkowej. Ciasto na poprawę humoru: pyszne i naprawdę mało czasochłonne.

czytaj więcej

 

Japońskie naleśniki 7.04.2017 autor: Małgorzata Tymoszuk

Okonomiyaki to japońska potrawa, której podstawą są jaja, mąka i kapusta. Jej nazwa oznacza dosłownie „z grilla, jak się wam podoba”. Dlatego ten rodzaj pikantnego naleśnika nazywany jest w USA „japońską pizzą”.

czytaj więcej

 
Ekspresowy humus

Ekspresowy humus 14.03.2017 autor: Małgorzata Tymoszuk

To przepis dla zabieganych, nie mających czasu na gotowanie cieciorki.

czytaj więcej