Tygodnik Podlaski nr 212 (362)

Tygodnik Podlaski nr 212 (362)
Pobierz PDF Archiwum PDF
 
 

Rozrywka 

Żeberka jagnięce w słodkiej kapuście

Żeberka jagnięce w słodkiej kapuście 23.11.2018

Jest to danie dla osób preferujących delikatne, lekkostrawne mięso. Jagnięcina posiada wiele walorów odżywczych. Jest bogatym źródłem białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B.

czytaj więcej

 
Jogurtowy sernik

Jogurtowy sernik 26.10.2018

Niecodzienny sernik, bo… bez sera. Jedyny mankament tego deseru jest taki, że znika za szybko.

czytaj więcej

 
Sałatka z pora

Sałatka z pora 12.10.2018

Por jest lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy, zaleca się go w dietach leczniczych i odchudzających. Warto wiedzieć, iż por jest bogaty w minerały i witaminy, takie jak: C, A, E, B1, B2, PP. Zawiera ponadto ok. 10 proc. białka, żelazo, olejki eteryczne, a przez pewien czas uważano go za warzywo ubogie pod względem odżywczym.

czytaj więcej

 
Faszerowane patisony

Faszerowane patisony 5.10.2018

Patisony należą do rodziny dyniowatych. Są niskokaloryczne i lekkostrawne, pieczone z mięsno-warzywnym nadzieniem nie tylko smakują, ale i pięknie prezentują się na talerzu.

czytaj więcej

 
Sałatka sycylijska

Sałatka sycylijska 28.09.2018

Nazywana jest również sałatką meksykańską. To jedna z najszybszych sałatek i na dodatek jest bardzo smaczna. Może stanowić samodzielna danie, jak również zostać podana z pieczonym mięsem czy bagietką.

czytaj więcej

 
Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie 3.08.2018

Kończy się sezon na wiśnie. Warto przyrządzić z nich przetwory na zimę, to już ostatni dzwonek. Wśród wielu sposobów konserwowania tych słodko-kwaśnych owoców na uwagę zasługują wiśnie w syropie. Delikatnie skarmelizowane będą pysznym dodatkiem do ciast, legumin i lodów.

czytaj więcej

 
Chłodnik z sałaty masłowej

Chłodnik z sałaty masłowej 20.07.2018

Chłodnik to idealne danie na letnie dni. Dobrze gasi pragnienie. Jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy, zwłaszcza przyrządzony z surowych warzyw. Bardzo dobrze komponuje się z młodymi ziemniaczkami, a przygotowanie go zajmuje niewiele czasu.

czytaj więcej

 
Zielona sałatka z makaronem i ogórkiem

Zielona sałatka z makaronem i ogórkiem 9.07.2018

To sałatka, która znakomicie łączy się z grillowanym lub pieczonym mięsem. Może być też podawana na kolację jako samodzielne danie.

czytaj więcej